به گزارش راهبرد معاصر؛ حجتالاسلام نصرالله پژمانفر رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی با اشاره با انتشار اسامی ابربدهکاران بانکی گفت: در ارتباط با وامهای کلان بانکی از ابتدا تمام تلاش مجلس و کمیسیون اصل 90 این بود که بتوانیم جلوی فساد را در کشور بگیریم و از ویژهخواریها که از مصادیق فساد در کشور است جلوگیری کنیم که برای این مهم نیز راهی جز گسترش شفافیت نداریم. در همین راستا یکی از مهمترین مسائلی که باید شفاف شود موضوع تسهیلات و تعهدات کلان بانکی است.
وی افزود: به همین منظور برای اولین بار در بودجه سال 1401 ما مسئله الزام بانکها به اعلام اسامی ابربدهکاران بانکی را با وجود تمامی مقاومتهایی که از سوی دستگاهها متولی صورت میگرفت، تبدیل به قانون کردیم و بنا شد تا تمامی بانکها اسامی تسهیلات گیرندگان و بدهکاران کلان خود را منتشر کنند.
رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس خاطرنشان کرد: طبیعی بود که بانکها به علل مختلف نسبت به اجرای این مصوبه قانونی تمکین نداشته باشند اما با توجه به اینکه بانکهای عامل مکلف شده بودند تا هر سه ماه یکبار گزارشی درباره تسهیلاتگیرندگان کلان خود به کمیسیون اصل 90 ارائه کنند، به مرور این مسئله محقق شد، اگر چه در ابتدا این گزارشها کمی با تاخیر تقدیم کمیسیون شد اما در نهایت توانستیم بخش زیادی از اهداف مدنظر قانون را محقق کنیم.
**50 درصد از تسهیلات بانکی شفاف نشده است
پژمانفر با اعلام این خبر که تاکنون میزان تسهیلات کلانی که توسط شبکه بانکی به افراد حقیقی و حقوقی پرداخت شده حدود 2 هزار هزار میلیارد تومان بوده است، تصریح کرد: یکی از نکاتی که با انتشار تسهیلات کلان بانکی روشن میشود، میزان عظیم خلق پولی است که توسط شبکه بانکی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: طبق قانون بودجه قرار بود تمامی تسهیلاتی که به افراد مرتبط با بانکها داده میشود، شفاف شود ولی شورای پول و اعتبار در مصوبه خود تنها تسهیلات بالای 100 میلیارد تومان را به عنوان تسهیلات کلان شفاف کرد و وامهای پایینتر از این رقم که حدود 50 درصد از حجم تسهیلات بود را به عنوان واههای خُرد در نظر گرفت.
**شفاف شدن تسهیلات کلان، هزینه تخلف را برای بانکها بالا میبرد
سخنگوی کمیسیون اصل 90 گفت: با توجه به اینکه موضوع هدایت نقدینگی به سمت بنگاههای تولیدی همواره به عنوان یکی از چالشهای اصلی حوزه اقتصادی در کشور مطرح بوده، با شفاف شدن اسامی افرادی که تسهیلات کلان از شبکه بانکی گرفتند، طبعاً هزینه انحراف و تخلف برای بانکهای عامل بالا خواهد رفت و این مسئله مانع بروز فساد در شبکه بانکی میشود.
پژمانفر با بیان اینکه بدون شک شفاف شدن ابربدهکاران بانکی که تاکنون اقدامی برای بازپرداخت حجم زیادی تسهیلات دریافتی نکردهاند، فشار دستگاههای نظارتی و افکار عمومی بر بانکها بواسطه پرداخت تسهیلات به افراد بدون صلاحیت را بیشتر خواهد کرد، عنوان کرد: این مسئله موجب میشود تا بانکها از این پس لااقل از ترس آبروی خود هم که شده نسبت به حذف رانت و فساد در پرداخت تسهیلات کلان اقدام کنند.
وی در پایان یادآور شد: بر اساس قانون بودجه سال 1401 بانکهای عامل موظف بودند که از خرداد ماه سال جاری لیست اسامی تسهیلات کلان و ابربدهکاران بانکی را اعلام کنند که البته تا شهریور ماه مقاومت بانکها ادامه پیدا کرد ولی امروز که با شما صحبت میکنم با پیگیریهای مستمری که کمیسیون اصل 90 مجلس داشت، تقریبا تمامی بانکهای کشور لیست اسامی ابربدهکاران خود را منتشر کردهاند./ تسنیم